April is de Maand van de Filosofie en dit jaar is het thema Chaos. Klaas Rozemond heeft met zijn boek De beste filosofische ideeën om je moraal te verbeteren geprobeerd om orde aan te brengen in de moraal. Aan de hand van de beste ideeën uit de filosofie geeft hij aan hoe je je moraal kunt formuleren, op die van anderen kunt afstemmen en kunt verbeteren. Dat is ook de vraag van dit Filosofische Diner: hoe breng je orde aan in je moraal?
De menselijke soort bestaat al honderdduizenden jaren, maar het inzicht dat we kunnen klussen aan onze moraal is relatief nieuw. We zijn er nog niet zo handig in. Bovendien hebben we alleen gammel gereedschap: ons feilbare verstand. Toch kunnen we onze opvattingen over goed en kwaad aanscherpen. Klaas Rozemond zet de beste verbeterideeën uit de filosofie op een rij. Via Socrates, Plato, Hobbes, Kant, Hegel, Rawls en anderen ontdekken we dat morele verbetering nodig en mogelijk is. Wie de morele lat hoger legt, wordt bovendien gelukkiger.
is filosoof en jurist en werkt als universitair hoofddocent strafrecht bij de Universiteit van Amsterdam en als leraar filosofie bij het Winford College in Amsterdam. Hij publiceerde eerder Het menselijke kwaad over de vraag wat het kwaad inhoudt. In Het zelfgekozen levenseinde pleitte hij voor het recht om over je eigen levenseinde te beschikken. Samen met Jet Nijkamp en Co Woudsma publiceerde hij Het aardse leven met zijn epicurische levensfilosofie en het meermalen herdrukte Filosofie voor de zwijnen over het geluk van dier en mens. Dat laatste boek haalde in 2005 de Shortlist van de Socratesbeker. In maart 2024 verschijnt bij uitgeverij Noordboek een nieuwe druk van Filosofie voor de zwijnen.
publiceerde bij De Bezige Bij de dichtbundels Viewmaster (1997), Geluksinstructies (2005) en Hoogste zomer (2015). Zijn vierde bundel, Zolang de stad maar vrolijk is (2022), verscheen bij Magonia. Poëzie van zijn hand verschijnt regelmatig in literaire tijdschriften. Hij is een van de oprichters van het Dèr Mouwgenootschap, dat tot doel heeft het werk van de grote Nederlandse dichter en filosoof Johan Andreas dèr Mouw (1863-1919) in binnen- en buitenland veel bekender te maken dan het nu is. Woudsma is ook docent poëzie en beoordelaar van manuscripten. Zie voor meer informatie én voor poëzieclips cowoudsma.nl.
Datum: 3 april
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €44,- | Student €29,-
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via Weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.