Taal geven aan muziek HET FILOSOFISCH DINER met Jos Kessels
Hoe kun je de ervaring van muziek beschrijven? Taal is niet in staat uit te drukken wat er met je gebeurt als je luistert naar muziek. Woorden doen geen recht aan het bijzondere van je ervaring en aan je emotie. Toch is muziek te belangrijk om onbesproken te blijven. Gelukkig staan ons naast de gewone taal nog andere uitdrukkingsvormen ter beschikking, zoals poëzie, beeldtaal en kunst. Maar het gebruik daarvan veronderstelt een andere manier van denken over muziek en een andere opvatting van kennis. Is het zo toch mogelijk om taal te geven aan muziek?
1 mei | 19:00u | Café Midwest, Amsterdam
Zijn wij ons lichaam? HET FILOSOFISCH DINER met Aldo Houterman
Zijn wij ons lichaam? Tegenwoordig lijkt ons lichaam belangrijker dan ooit. We hebben met z’n allen nog nooit zo veel gesport en we letten nauwkeurig op onze voeding: ik beweeg, dus ik ben. Tegelijk lijkt ons lichaam steeds minder nodig te zijn: door robotisering en artificial intelligence worden we overbodig in het arbeidsproces. Met bekende voorbeelden uit de sport maar ook uit de psychologie, filosofie, literatuur en schilderkunst laat Houterman zien dat ons lichaam in staat is om te luisteren naar een situatie zonder dat we er bewust over nadenken. Dus wat gebeurt er als we de vermogens van ons lichaam beter leren kennen en begrijpen?
5 juni | 19:00u | Café Midwest, Amsterdam
Elke eerste woensdag van de maand een verfrissende blik op een actueel thema met een smakelijke maaltijd en een goed gesprek.
4 september | 19:00u | Café Midwest, Amsterdam
Elke eerste woensdag van de maand een verfrissende blik op een actueel thema met een smakelijke maaltijd en een goed gesprek.
2 oktober | 19:00u | Café Midwest, Amsterdam
Elke eerste woensdag van de maand
Café MidWest, Cabralstraat 1
Inloop: 18:30u; aanvang: 19:00u
Regulier €44,- | Student €29,-
biedt verdieping op actuele kwesties. Tijdens het eten ga je in gesprek met je tafelgenoten. Zo leer je nieuwe mensen kennen, terwijl je blik op een specifieke vraag wordt verbreed of verdiept. Die wordt ingeleid door een deskundige spreker, die daarmee vragen opwerpt om tijdens het eten te bespreken. Bovendien eindigt het diner altijd met poëzie, spoken word of muziek, om uitdrukking te geven aan wat je minder goed in alledaagse woorden kunt vangen.
Mis de volgende editie niet en bestel eenvoudig en snel je kaarten via weticket
Ik ben Casper Vuurmans, een programmamaker uit Amsterdam met een achtergrond in filosofie en geschiedenis. Tel daar veel ervaring in de restaurantwereld en een grote liefde voor wijn bij op, en je begrijpt hoe Het Filosofisch Diner is geboren.
Wil je meer weten over mijn bezigheden of wat ik voor je kan betekenen? Neem dan contact met me op! Of klik op een van de linkjes hieronder.